Kütahya Türkiye
Kütahya Hakkında
Kütahyalılar, çağlar öncesinde anlamaya başlamış. Borsanın merkezi olmuş ve Aizonai ile insanlık tarihinin ilk borsasını kurmuşlar. Tarih bize, ticaret piyasalarının ve Dünya ekonomisinin Kütahya'dan yönetildiğini gösteriyor. M.Ö 3000 yıllarında kurulan medeni kent, Frigler, Romalılar, Bizanslılar, Germiyanoğulları, Osmanlı Devleti ve son olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin özel şehirlerinden biri olmuştur. Kütahya için, Dumlupınar, Emet, Çavdarhisar, Tavşanlı ve Gediz ilçelerinin görülmeye değer olduğundan bahsetmeliyiz. Sadece paranın değil, dinin de merkezi olan Kütahya, Romalılar zamanında piskoposluk merkezi, olarak faaliyet göstermiştir. Şehzadeler Şehri olarak bilinen Kütahya, Türkiye'nin ormanlarının büyük kısmını sınırlarında bulunduruyor. Kızılçam ve Karaçam ormanları ile benzersiz ağaç çeşitlerini, bol oksijenli ormanlarını sunuyor.
Kütahya'da Gezilecek Yerler
Porseleni ve çinileriyle Dünya'ya nam salan Kütahya'da, Çini Müzesi'ni görmeniz özellikle tavsiye edilir. En benzersiz renkleri ve desenleriyle şekil verilen porselenler, çiniler sadece süslerde değil, iç mimari ve tasarımda da kullanılıyor. Kütahya'daki Çini Müzesi'nde; türbe, kütüphane, hamam, bina gibi iç tasarımda kullanılan çini örneklerini görebilirsiniz. Kütahya'da gezilebilecek yerler şu şekildedir; Kütahya Kalesi, Macar Evi, Dumlupınar Şehitliği, Kütahya Ulu Cami, Aizonai Antik Kent, Balıklı Hamamı, Zeus Tapınağı, Menzilhane, Şehzadeler Parkı, Kütahya Milli Mücadele Müzesi, Kızıklıoğlu Konağı, Çavdarhisar, Zeus Tapınağı, Arslan Bey Türbesi, Aizonai Köprüsü, Kütahya Jeoloji Müzesi, Kent Tarihi Müzesi, Evliya Çelebi Müzesi, Enne Barajı Tabiat Parkı, Babuk Bey Hamamı, Hayvanat bahçesi, Hayme Ana Türbesi
Kütahya'nın Neleri Meşhurdur?
Kütahya çinisinin Dünya çapında meşhur olduğunu söylemiştik. Güllacın Memleketi olan kentte; şerbet, gül şurubu ve gelincik içecekleri, Osmanlı döneminden ve çeşitli medeniyetlerden kalan kültür örnekleridir. En popüler yemekleri arasında ise; namaz lokması, cimcik, lokum, kıymalı sini mantısı, kızılcık çorbası, Tekke çorbası, zerdeli pilav, pilavlı tas kebabı, Hoşmerim, kötdür tatlısı, un helvası, doldurma kabak tatlısı gibi muhteşem lezzetler bulunuyor. Ayrıca; Porselen Müzesi, Kemer Hamamı, Çinili Çeşme, Tellal Çeşmesi, Hürriyet Çeşmesi, Antik Köprüler, Mevlevihane Dönenler Camii, Şengül Hamamı, Frig Vadisi, Zeus Tapınağı, Stadyum ve Tiyatrosuyla, Antik Sütunlu şehrin en meşhur yapıtları arasındadır.