TARİHİ YERLER

Lefkoşa Selimiye Camisi

14. yüzyılda Lüzinyanlılar tarafından, Gotik bir nizamda yapılan, St. Sophia katedrali, Osmanlı döneminde camiye çevrilmiş ve ismi Selimiye Camisi olarak değiştirilmiştir. St. Sophia katedrali, Lüzinyan Kralları ve soylularının gömülü olduğu bir katedral olması nedeni ile oldukça ün kazanmıştır. Ancak 1373 yılında Cenevizlilerin gerçekleştirdiği akınlardan ve 1491-1547 yıllarında meydana gelen iki büyük deprem dolayısı ile oldukça zarar görmüştür. Osmanlıların Lefkoşa şehrini ele geçirdikleri 9 Eylül 1570 yılında, kullanılmayacak durumda olan katedral, cami olarak kullanılmak amacı ile tamir edilmiş ve içerisine tamir esnasında mihrap, minber ve kürsü ilave edilmiştir.
Lala Mustafa Paşa; Lefkoşa şehrinin fetih edilmesinden sonraki ilk Cuma namazını da, 15 Eylül 1570 yılında Selimiye Camisinde kılmıştır.


Selimiye Cami'nin 49 metre boyunda iki adet minaresi ise, II. Sultan Selim'in 1 Mayıs 1572 yılında gerçekleştirdiği buyruğu ile camiye eklenmiştir. Osmanlı dönemi süresince, sadece Lefkoşa şehrinin değil aynı zamanda Kıbrıs Yarımadasının en büyük camisi olarak halka hizmet vermiştir. Tüm bunların yanı sıra bu cami, Osmanlı Dönemi süresinde Ayasofya camisi olarak bilinmiş fakat II. Sultan Selim'in padişahlığı döneminde ele geçirilmiş olması nedeni ile Kıbrıs Müftüsünün emri ile "Selimiye Cami" olarak değiştirilmiştir.


Selimiye camisinde, biri büyük diğeri ise küçük olmak üzere 2 adet mihrap bulunmaktadır. Mihrabın yapılışında Ortaçağ'a ait bezemeli mermerler kullanılmıştır. Mihrabın önünde yer alan ahşaptan yapılmış iki katlı müezzin mahfili ve hemen batısında ise çok güzel bir vaiz kürsüsü bulunmaktadır. Ana mekânın kuzeydoğusunda bulunan, Lüzinyan Dönemine ait Nicholas Şapeli yer almaktadır. Ana mekanın doğu ucunda ise, burada yer alan apsenin içersinde, üst yapıyı taşımakta olan ve Salamis şehrinden getirildiğine inanılmakta olan granit ve mermerlerden oluşan 4 adet sütun yer almaktadır. Aziziye ismindeki kapının üst başında ise Şua açan güneş motifi ve bu motifinde üzerinde Kıbrıs'ın son Hattatı olan Naif Efendi'nin babası olan Zihni Efendi tarafından yazılmış olan "Lafzai Celal" ( Tanrı Adı) yazısı yer almaktadır.

Daha Fazla Göster