TARİHİ YERLER

Apostolos Andreas Manastırı

Apostolos Andreas Manastırı, Karpaz yarımadasının önemli ziyaret ve adak noktalarından biridir. Zafer Burnunda yer alan manastır, Mucizeler Yaratan, Rüzgârların Hâkimi ve Yolcuların Koruyucusu özelliklerini taşıyan Apostolos Andreas'a adanmıştır. Manastıra ismini veren Apostolos Andreas hakkındaki tüm bilgiler kutsal kaynaklara dayanmakta olup, kendisi önceleri bir balıkçı iken daha sonrasında Hıristiyanlığı yaymak için havari olarak çağırılır. Havariliğe çağırılan ilk kişi olması sebebi ile de kendisine ilk çağırılan anlamına gelmekte olan O Protoklidos dini unvanı verilmiştir.

Bir süre sonra ise Karadeniz, Marmara, Makedonya ve Tesalya bölgelerini de içerisine alan uzun bir yolculuğa çıkar. Bu seyahat sonrasında Pelepones Yarımadasında yer alan Antik Patras şehrine yerleşir ve 80 yaşındayken burada bir zeytin ağacına gerilerek öldürülür.

Bir rivayete göre, Kudüs'e giderken bindiği geminin suyu tükenmiş ve bir gözü görmeyen geminin kaptanı suyu nasıl bulacağını düşünürken, Apostolos Andreas ona şimdiki manastırın olduğu yerde suyu bulabileceğini söylemiş, karaya çıkan yolcular söylenen yerde suyu bulmuş ve sudan içen kaptanın görmeyen gözleri görmeye başlamıştır. Bunun üzerine gemidekiler Apstolos Andreas'a değerli eşyalar vererek onu ödüllendirmek istemişlerdir. Fakat Apostolos Andreas bu değerli eşyaların hiçbirini kabul etmemiş, buna karşılık olarak kaptan ile gemi mürettebatı Hıristiyanlık dinini benimsemiştir. Daha sonrasında ise geminin kaptanı, Kudüs'te, Apostolos Andreas'ın çok kıymetli bir ikonunu alıp su kuyularının yanına koymuştur ve bunun neticesinde Apostolos Andreas adak yeri olarak kabul edilmiştir. Bu sayede Apostolos Andreas Manastırı Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumlar tarafından kutsal sayılmaktadır.

Manastırın 15 Ağustos ile 30 Kasım tarihlerinde ziyaret edilmesi yıllardan beri süre gelen bir adet olup, manastıra çaresizlerin adak adaması halinde dileklerinin gerçekleşeceğine inanılmaktadır. Dileklerdeki gerçekleşenler ise, hastalığın türüne göre, adadıkları balmumu veya metalden yapılmış göz, kulak, el ve çocuk şeklindeki model adakları Apostolos Andreas ikonunun yanına bırakmaktadır.
Apostolos Andreas Manastırına adanan adaklar arasında para, altın, gümüş, ve diğer ziynet eşyaları da yer almakta olup, Manastıra gelemeyenler ise bir şişeye koydukları zeytinyağını en yakın yerden denize atmaktadır. Böyle yapılması halinde, rüzgârlara hükmettiğine de inanılan Apostolos Andreas'ın denize atılan şişeleri er veya geç manastırdaki rahiplere ulaştıracağına inanılmaktadır.
Daha Fazla Göster