TARİHİ YERLER

Abdurrahman Gazi Türbesi

Abdurrahman Gazi, peygamber efendimizin ashabı arasında bulunur. İslam ordularının Anadolu topraklarını, Hristiyan topluluklarından almak için başlattığı fetihlerde ön planda bulunan kişiler arasındandır. Erzurum kuşatması esnasında şehit olan Abdurrahman Gazinin türbesi ise 1796 yılında Erzurum Valisi tarafından yaptırılmıştır. Abdurrahman Gazi Türbesi bugün Palandöken dağı yamaçlarında bulunur.

Yanında yine kendi adını taşıyan camisi olan Abdurrahman Gazi, türbenin içerisindeki büyük mezarlıkta yatmaktadır. Türbenin etrafında ise Erzurum'un o buz gibi sularının aktığı çeşmeler bulunur. Erzurum halkı tarafından çok önemsenen Abdurrahman Gazi, şehitlik mertebesine ulaşması ve peygamberin sancaktarı olması sebebiyle ayrı bir yere sahiptir.

Bir inanışa göre düşman kılıcı ile kafası kopmasına rağmen kafasını koltuğunun altına alıp, bayrağı Palandöken dağının zirvesine dikmek için koşar. Abdurrahman Gazi dağdaki çobanların onu görüp ?şu askere bakın, kafası kopmuş ama koşuyor' demesi ile beraber kafasının koptuğunun farkına varır ve oracıkta yıkılır. Bu yönü ile Erzurumlular Abdurrahman Gazi'nin hem gazi hem de şehit olduğuna inanırlar.

Abdurrahman Gazi Türbesi

Türbenin en çok bilinen inanışı ise en az Abdurrahman Gazi'nin hikayesi kadar ilginçtir. Erzurum'a gelip bu türbeyi ziyaret etmeyen kişilerin bir şekilde tekrar şehre geri gelecekleri söylenir. Bu durumun çok fazla sayıda insanda gerçekleşmesi sebebiyle de bu söylenti kuvvetli bir inanışa dönüşmüş durumdadır. Bu inanışında getirdiği turizm potansiyeli ile Abdurrahman Gazi Türbesi her sene binlerce yerli turistin uğrak noktası olmaya başlamıştır.

Türbe'nin ilginçlikleri burada bitmiyor. Türbeye giden yokuş aşağı yolda otomobilinizi boşa alırsanız araç geri gidiyor. Normalde yokuş aşağı gitmesi gereken otomobil, vites boşta olmasına rağmen rampa çıkarak geri gidiyor. Hikayesi ile yolu ile kesinlikle görülmesi gereken Abdurrahman Gazi Türbesini, Erzurum seyahatlerinizin bir parçası yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Daha Fazla Göster